söndag 1 juni 2014

For BDK - intervju

Ett av Stockholms och Sveriges mest spännande band den här våren är For BDK som släpper skiva nu i dagarna och har gjort en del uppmärksammade konserter och event under de senaste månaderna. Nya skivan är en imponerande räcka låtar som andas klubbvärld och dansmusik, fast i kondenserad och aningen långsammare form än man kanske är van vid. Efter att ha blivit betagen i skivan fick jag byta några ord med Markus Borrman och Adele Kosman om det aktuella läget.

Gordon: Har just lyssnat igenom ert album och det är väldigt bra. Men hur jobbade ni med musiken, försökte ni skapa albumet som en helhet eller låg fokus på varje enskild låt för sig?

For BDK: Det började med att vi hade en ganska stark vision om helheten, men väldigt bred. Vi ville att albumet skulle börja med en födelse, ta oss igenom ett liv och sedan sluta med en död. I början skrev vi då texter och gjorde beats som enligt oss skulle representera de olika stadierna. Dock är det inte lika kul att skapa musik efter en mall och vi sket fullständigt i visionen och körde bara. 

Gordon: Hur modeintresserade är ni? Har ni koll på designers och trender eller råkar ni bara ha rätt kombo av modernt klubbsound och tidlös dekadens?

For BDK: Vi båda är intresserade av kläder, lite mindre i just mode. Men vi har lite olika syner på klädsel. Marcus stil är minimalistisk och mörk, och Adeles är färgstark och allt annat än minimalistisk. Denna kombination är vad som gör For BDK's stil, mörk och utmanande. Vi samarbetar med lite olika märken och designers, Denim is Dead, KLAUN Collective, Ruth-Hannah, Julia Koistinen och Emilia Engblad för att nämna några.

Gordon: Var tanken med bandet från början att nå ut till lyssnare och publik eller började det som ett projekt för musikens skull?

For BDK: Det var absolut ett projekt för musikens skull. Det lite som att vi hittade hem när vi gjorde den första låten. Vi båda hade samma vision men kunde utmana varann för att ta musiken framåt. Sedan är det klart att få bekräftelse utifrån, men det är absolut inte syftet men vad vi håller på med.

Gordon: Eftersom det är EU-valtider måste jag fråga om ert samarbete med F!, är ni hoppfulla inför framtiden med en gryende solidarisk rörelse eller deppiga inför fascismens framgångar, både här och i resten av Europa?

For BDK: Det är så klart dubbelt. Någonstans måste vi tro att det är den solidariska rörelsen är den som är den hållbara och som kommer växa stadigt och starkt, samtidigt som man ständigt blir påmind om att det inte är något som kommer hända av sig själv. Det är ju ett ständigt arbete och det är upplyftande att vi fick det bekräftat nu i EU-valet att det är fler och fler vill och vågar som tar kampen.

Gordon: Vilka sommarfestivaler ser ni fram emot mest? Kommer ni att funka lika bra i ett tält som ni gör i en klubb?

For BDK: Vi har inga festivaler spikade just nu, varken privat eller som band. Vi ska resa lite i Juni och sen får vi se vart vi hamnar.

Gordon: Har ni lust att berätta lite om hur ni gör live? Har ni band? Scenografi?

For BDK: Vi jobbar ständigt med att försöka utveckla live biten. Vår uppsättning nu, som är relativt ny, är Marcus på drum pad, vår vän Viktor Borg på gitarr och sen Adele som sjunger. Vi håller också på att jobba med scenografin just nu, men inget är färdigt.

Kolla in For BDK på spotify, där fullängdsdebuten For body drugs & kicks finns ute nu, eller på scen på Berns imorgon när de har släppfest. 

Inga kommentarer: