lördag 10 maj 2014

Futurum på Gordon!

På måndag spelar en av de allra intressantaste nya banden som Stockholm har att bjuda på i år, på Gordon. Det är Mattias Jonsson och Saemundur Grettisson (aka Sampan) som står bakom de syntiga, lätta krautskapelserna och bandnamnet Futurum. En singel är släppt under våren och för några veckor sen blev det en liten tur till Spanien för några klubbspelningar. Dags att ta en vända till Gamla stan också. Jag hörde med Mattias hur läget var inför måndagen.

Gordon: Spanien! Berätta, hur gick det till när ni premiärspelade där? För visst var det era första riktiga livegig?

Mattias: Grymt kul mikroturné blev det! Första giget var på ett galleri/bar/spelställe mitt i stan i Barcelona. Lite arty sådär, annorlunda upplägg men skoj! Fick tips om stället av svperbra Barcelonabandet Svper. Sen drog vi till Bilbao några dar och sen vidare till Madrid där vi spelade på ett litet men någorlunda välkänt ställe. Bra fart på folket i Madrid asså, värsta danskalaset! Men vi hade gjort ett par spelningar i Stockholm innan också. Allra första var på Pet Sounds med ett lite annorlunda och mycket råddigare teknikupplägg än vi har nu. Det blev typ fem minuters paus mellan låtarna.. Sen spelade jag Futurumgrejer själv i Buenos Aires ett par gånger i höstas också.

Gordon: Det är mycket effekter på sången i Dom andra. Hur kör ni sång live? Blir det mycket instrumentalt? Kör ni fet reverb (vilket alltid är grymt)?

Mattias: Ja fet reverb vill man ha och vi vill gärna att sången ska låta som på Dom Andra. Svårt att få teknikerna att haja alla gånger dock så jag håller på och mixtrar lite med effekter för att en gång för alla ta kontroll över sångljudet.

Gordon: Varför är kraut så tidlöst? Kålrock borde liksom bli ute men det händer inte. För tio-tolv år sen var Silverbullit det grymmaste på svenska rockscener. Nu är det, förhoppningsvis, Futurum. Vad tycker och tänker ni om kraut? Har ni nån favorit?

Mattias: Det där monotona suggestiva pumpandet appellerar på nåt sätt till kroppen och söver samtidigt huvet på ett skönt sätt. Det finns ju många gamla godingar men den senaste tiden har jag lyssnat mycket på nutida grejer som drar åt det hållet. Zombie Zombie till exempel är ju mumma.

Gordon: Är det du och Sampan som gör allting eller har ni mycket annat folk inblandat? Vem producerar det ni spelar in?

Mattias: Jag och Sampan gör hela grejen ihop, inklusive produktion. Ingen annan är inblandad än så länge. Vi har börjat viska lite om vi kanske skulle testa att lägga lite livetrums på ett par ställen på nya EP:n som vi håller på och spelar in just nu. Men vi får se hur det blir med den saken.

Gordon: Är Ingot din egen label? Jobbar Ingot med andra artister?

Mattias: Ingot är min label ja. Tidigare har jag givit ut ett par plattor med mitt croonerrockprojekt Automat och det kommer släpp med andra band så småningom också.

Det kommer att bli täta grejor på måndag när Mattias och Sampan ställer Futurum på scen i källarvalvet på Lilla nygatan 17. Kall öl och schysst, östeuropeiskt käk till det från S:ta Claras kök. Låter som en bra måndag.

Inga kommentarer: