torsdag 13 juni 2013

Hultsfred 2013 - Intervju med Martin Huss från OH MY!

Hultsfredsfestivalen har börjat men jag kan inte vara med första dagen. Och med tanke på det oavbrutna regnet så gör det inte så mycket. Istället har jag tagit extra lång lunchrast och träffat Martin Huss som är gitarrist i OH MY! Han jobbar också idag men imorrn står han på scen med sitt band och gör den första spelning jag ser på festivalen, klockan 13.00. Vi sågs på Copacabana vid Hornstull och satt hukade under markiserna med varsin bryggkaffe och hade ett mycket trevligt snack om festivaler, skivbolag och skivomslag. 
Gordon: Ni har sajnat med Warner. Vad betyder ett Publishing Deal, som ni skriver på er hemsida? Vad kommer det stora skivbolaget att göra? Promotion? Distribution? Fysiska plattor? Helt enkelt, vad innebär det för ett än så länge litet indieband att bli sajnade?
Martin: Musikbranschen har utvecklats till en djungel och det är inte längre vattentäta skott mellan de olika bolagsformerna. Vi är sajnade som låtskrivare och bolaget kommer att ta en procent av Stimintäkterna i framtiden. I utbyte jobbar de på att få ut vår musik i teveprogram, det kallas sync:ar när man har med en låt i ett avsnitt av nåt program, eller film och reklam. De försöker också arrangera samarbeten och hjälper till med media och andra branschkontakter.
Gordon: Hur känns det att vara sajnad?
Martin: Bra. Vi har hållit på i några månader och jobbat på det här, de har kommit på spelningar och vi har träffat dem på kontoret. Det känns att de letar efter ett klassiskt band. Vi gör något som de vill ha, ett band snarare än en soloartist. Vi spelar poprock med indieförtecken och det passar också in i nån sorts profil som de har. Det är onekligen ett steg i rätt riktning, både vad gäller att nå ut och vad gäller det ekonomiska. T.ex. kommer de att betala ut förskott på låtintäkter.
Gordon: Det måste gå hyfsat bra om ni kan kuska runt landet, jag såg att ni hunnit med Uppsala, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Norrköping och Göteborg i vår. Är ni på väg att brejka?
Martin: Vi har ju grandiosa planer och drömmar som kräver att man satsar. Så hoppar vi på saker och försöker lösa det praktiska och ekonomiska i efterhand. Vi tjänar inte alltid så bra men spelningarna går vi runt på. Man hyr en minibuss, packar in grejorna och drar. Vi har så lite utrustning att det funkar.
Gordon: Men det kostar ändå en del att köra till Göteborg.
Martin: Vi tjänar mer på ett gig i Sundsvall, där vi kommer ifrån, än ett i Göteborg. Men en spelning kan ge annat som gör att det är värt det, även om man skulle gå back.
Gordon: Hur tekniknördiga är ni? Håller ni på med sladdar och fixar ljudteknik? Det brukar alltid vara intressant att se hur ett band förhåller sig till det tekniska som jag själv inte förstår så mycket av.
Martin: Inte särskilt nördiga, allra minst jag. Ingen av oss har direkt grottat ner oss i ljudteknik även om Johan, vår sångare, har sysslat mer med det på sistone. Vi har en bild av vad vi vill uppnå men inte alltid kunskapen att hitta fram själva. Jag har inte köpt en pryl på fem år. När det gäller pop är allting gjort och det tekniska kan bli ett sätt att ändå få nåt nytt att hända, att utvecklas när man inte egentligen hittar nya harmonier. Men vi vill ha grymma låtar. En bra låt är det viktigaste man kan åstadkomma som band. Det känns som om det slarvas bort ibland.
Gordon: Ni är inte presumtiva ljudtekniker, alltså? Är ni ekvilibrister när det gäller instrument?
Martin: Jag övar väldigt lite och har väl insett att jag varken har tålamod eller ambition att bli tekniskt briljant. Istället jagar vi låten och känslan. Vi får ofta höra att vi är samspelta och tajta, dock. Det är ett bra kvitto och säger nåt om att vi gör musiken tillsammans.
Gordon: Vad har ni för relation till festivaler?
Martin: Vi har spelat på några stycken mindre festivaler i Sverige och en stor i Norge. Hultsfred ser vi mycket fram emot.
Gordon: Letar ni festivalspelningar? Är det svårt att komma in i den svängen?
Martin: I vår har vi inte jagat spelningar så mycket, varit lite lata. Vi satsar på hösten istället när vi släpper skiva. Festivaler styrs ofta av bokningsbolag och det kan vara svårflirtat. Man måste ringa och mejla och ligga på. Samtidigt så har ribban höjts. Smågig som vi jagade för någras år sen kan vi lätt få nu men de är inte lika intressanta längre. Man vill vidare till nästa nivå. Sen har vi känt att vi har varit dåliga på att fira när det går bra och ha roligt med det. Men nu bor vi närmare varandra, i Uppsala och Stockholm, efter att länge ha varit utspridda. Det blir mycket roligare när man kan repa och när det är lättare med arrangemang.
Gordon: Varifrån kommer ert grafiska material? Det har en fin 70-talsstämning, typ undergroundserier, som jag verkligen gillar?
Martin: Henric Wallmark, en kompis till oss, har tecknat alla våra omslag och gjort våra videos. Han är snabb, produktiv och pragmatisk. Man kommer med en idé och efter en timme har han fyrtio förslag. Grymt begåvad.
Gordon: Hur tänker ni runt grafisk profil?
Martin: Vi försöker ha en röd tråd i logga och färgval men man har ju olika idéer till olika projekt. Vi har lite andra planer inför kommande plattan. Sen är vi inte allihop supersugna på att ställa oss framför kameran och då passar de här tecknade omslagen bra.
Gordon: Och när det gäller scenframträdanden, har ni satsat på det? Kör ni med backdrop eller annat sånt?
Martin: Vi har en backdrop som får komma med ibland. När man är ett mindre band måste man anpassa sig mycket efter spelställenas förutsättningar. Det händer att vi har med en ljusslinga eller försöker prata igenom om vi ska röra på oss mycket eller lite. Det är viktigt att alla får köra sin grej. Johan har en energisk scenpersonlighet och stor utstrålning så det blir fokus på honom. Men hela bandet bidrar starkt till att det blir en intensiv och tajt liveupplevelse.
Den liveupplevelsen ser jag fram emot imorgon. OH MY! gör den där medryckande indiepopen som var min ingång i popnörderi back in the days så det kommer att vara nytt och nostalgiskt på samma gång för mig. Tack, Martin, för en schysst intervju.

Inga kommentarer: