tisdag 26 juni 2012

Anydaynow

Nyss uttalade en kompis om mig att jag gillar hiphop, lite som om det var en sensation och ett avslöjande. Förr var det kanske en liten konflikt där, att gilla pop och hiphop var som att gilla hårdrock och synth. Men vi har väl egentligen alla kommit över det där. Beastie Boys gjorde gitarr-, bas- och synthbaserad hiphop tillsammans med Money Mark Nishita och musikskribenterna på 90-talet kapade åt sig kreddpoäng genom att gilla både Yo La Tengo och De La Soul. Så att jag gillar hiphop är rätt självklart, jag är som folk är mest när det gäller musik. Men jag brukar inte skriva om det och spelar det nästan aldrig på klubben. Så småländska Anydaynow är något av en premiär på Indiegordonbloggen.

De skickade mig en ny video som jag önskar vore årets sommarplåga, en riktig guilty pleasure-låt som svänger hårt och bara handlar om fest. Asbra, blir det kärnfullt osofistikerade omdömet. Jag fick också tag på två av bandmedlemmarna för en liten kortintervju:

Gordon: Saknar ni MCA?

Jay: Har inte haft tid, sörjer fortfarande att Michael "Eyedea" Larsen gick bort. Och det var ju fan två år sen, det borde jag börja försöka komma över snart. Men nej känner ingen större saknad efter MCA, man kommer ju ändå att se honom som hologram nästa Coachella.


Sammy: Jag längtar tills jag är ett hologram på Coachella (förutom den där biten med att jag är död).

Gordon: Hur ser livescenen ut i Småland? Måste man spela i Kalmar eller finns det småställen ute i höglandet där man kan lira annat än covers och dansband? Vad är bästa rockklubben i Kalmar?

Jay: Rätt kass för oss. Inte många ställen som passar vår stil. Har ett favoritställe som heter Sjukan som vi lirade på för inte så länge sen. Det är ett fantastiskt hak som bara släpper in vissa studenter så det känns lite lagom exklusivt när man hänger där och dansar på borden.

Sammy: Om de där små ställena finns så gömmer de sig. Sjukan är tungt.

Gordon: Vi avslutar med lite mer geografi, eftersom ni kommer från alla möjliga hörn (medlemmarna från Falun respektive Helsingborg kunde inte svara på intressanta frågor om de lokalerna. Får nöja oss med insikter i två andra orter). Västerås, hur viktiga var Fronda och Looptroop för livescenen? Fanns det kraft till pop också?

Jay: Kan inte säga att Fronda på något sätt hjälpte bygga någon livescen i Västerås, tror faktiskt han skulle bli utbuad om han vågade sig upp på en scen i hemstaden idag. Däremot är ju Looptroop Sveriges största hiphopexport och har självklart vart en stor inspiration för många. Men jag måste erkänna att jag sett dem så många gånger live i Pulfverstaden nu så jag är lite trött att sjunga med i Long arm of the law och Botaniska. Synd för det är fantastiska låtar annars. Livescenen i Västerås är för övrigt ganska dålig överlag.

Gordon: Åland, är Bastun fortfarande vid liv och händer det nåt utanför den där balla indiefestivalen på en liten ö?

Sammy: Bastun är vid liv, vi lirade där en gång och det är ett soft ställe. Däremot är väl engagemanget inte som back in the days. Åland är nog främst ett tyst ställe med massa vatten runt sig

Förhoppningsvis kommer de till Stockholm igen och visar hur man bäst blandar vad de själva kallar för "smutsigt ärlig indie-rap". Tills dess kör vi på videon:

Inga kommentarer: