tisdag 13 september 2011

Intervju Vampyramiden


Häromveckan fick jag ett promomejl från Vampyramiden som är från Stockholm och Skåne och blev väldigt förtjust i deras Skeppet Vasa-video. Låten är den bästa indiepop på svenska jag har hört i år och påminner en del om mina fjolårsfavoriter Vit Päls. De har en ny EP ute, som rekommenderas starkt, och även lite annan fin pop som kan avnjutas på samma nätresurs. När jag hade lyssnat på låtarna från EP:n skickade jag bandet lite frågor och fick fina svar på dem:

Gordon: Kommer bandnamnet ur en ordvitslusta eller ur nåt djupare, möjligen religiöst (pyramiden som symbol för gud osv)?

Vampyramiden: En ordvits skulle vi inte vilja kalla det, det är mer ett nytt ord som vi uppfunnit. Att man kan rita namnet istället för att skriva det är ju också en bonus.

Gordon: Vem är ni? Musiken och era EP-omslag ger mig lite Philemon Artur-vibbar men kanske har ni ansikten och namn och en liten biografisk historia om hur ni blev Vampyramiden?

Vampyramiden: Vi är en pyramidformad organisation med två medlemmar i toppen, vi kan kalla dom Karl och Erik. Sen finns det fler medlemmar runtom, Det är mycket vänner och bekanta som är med och sjunger eller spelar på låtarna. Alla som vill är hedersmedlemmar.
Vi hade ingen egen musikutrustning när vi spelade in förra EPn så vi fick åka runt och spela in hos vänner som hade det.
Nu har vi ljudkort och mick iallafall, det underlättar lite.

Gordon: Är den där fjortisfesten i Vasavideon på riktigt eller har ni arrangerat den (väldigt lyckat isåfall)?

Vampyramiden: Det är en riktig fest, filmad i en skånsk förort för ett antal år sen.

Gordon: Var ska man helst vara när man lyssnar på er? På klubben? På taket? Utomhus eller i en tågkupé?

Vampyramiden: Det är bra musik för olika resor, stora eller små resor. Kanske i kollektivtrafiken eller när man promenerar till affären. Det är väl inte riktigt klubbmusik vi gör, fast det funkar säkert i den miljön också.

Gordon: Hur vill ni se Vampyramidens framtid? Stor succé med festivalspelningar och tishor på överkroppar över hela stan? Eller mer som en underjordisk rörelse av inspirerande ljudvågor?

Vampyramiden: Lite festivalsomrar hade varit kul fast risken är rätt stor att vi cirkulerar en tid i den svenska bloggosfären för att sen ramla ner i bitterhet och i känslan av vara missförstådd. Det hade ju varit kul om det blev mer än så. Vi inbillar oss att musik-Sverige behöver oss. Någon måste ju säga som det är och hålla det äkta. Och det gör vi, ständigt.

Det var intervjun, tack för svaren och en laidback bild. Nu hoppas jag bara på att se dem live inom en snar framtid och gärna med lite skön A-rotation också. Om musik-Sverige behöver bandet vet jag inte men Gordon gör det. Lyssna bara:
TEENAGE DESTINY (2011) by Vampyramiden

Inga kommentarer: