måndag 29 augusti 2011

Adventure of - intervju


Före Popaganda lyssnade jag mycket på en hyfsat färsk skiva med stockholmsduon Adventure of. Efter deras konsert fick jag mig ett snack med Patric Sundling och Dennis Lundkvist, och även med deras livebassist Fredrik, om att göra musik med ett glädjebudskap, om att ta sig vidare och utvecklas som popmusiker och om skivan Insha'Allah. Strax före intervjun fick jag också se dem göra en akapellaversion av smärtsamt frånvarande Architecture in Helsinkis Heart it races, det är vad de och sju av deras livemusiker gör på bilden ovan.

Dennis och Patric spelade tidigare i Vargpakten som hade ett råare, brusigare sound, lite som My Darling You! Med det bandet stod de på scen drygt 50 gånger, gjorde alltid laptopspelningar och tog i princip vilka gig som helst. Inför spelningen i fredags var det ungefär vad jag hade tänkt mig, baserat på hur Insha'Allah låter, visserligen inte alls rått och brusigt men definitivt svalare än den folkmassa som öste ut pop från lilla scenen, kvart över två inför en någorlunda manstark publik. Med liveförstärkning i form av Vice Presidents (gitarrer, bas och 3 pers på percussion) och Laserhorns (sax och trumpet) gör de en scenshow som har mer gemensamt med Belle & Sebastian eller I'm from Barcelona än The Tough Alliance, som jag främst associerat skivan till. Spänningen som uppstår mellan musikens svala coolfaktor och liveaktens svettiga driv är klart underhållande.

Dennis: Det brukar talas om ett smörgåsbord av influenser när det gäller oss men vi känner väl inte att vi har ett stenhårt spikat sound.
Patric: Vi har alltid legat nära TTA och har sett de referenserna som något positivt men nu är vi på väg ut ur den kostymen.
Dennis: Det vi strävar efter nu är att göra allt live. Vi är inte där riktigt än. Sambatrummorna är inte riktigt äkta fullt ut men om vi bara får en tillräckligt stor spelning kommer vi att göra allting på scen. Vi har ambitionerna.
Patric: Vi är trötta på laptopgig.

Gordon: Hur starkt har det religiösa temat varit i arbetet med skivan, och i förlängningen med liveakten?
Dennis: Det har verkligen varit en röd tråd när vi har skrivit skivan. Det har varit viktigt för oss att fylla den med ett budskap. Det ska kännas att det handlar om glädje, att musik är en stark förmedlare av glädje och gemenskap på ett sätt som liknar religion.
Gordon: Och skivtiteln, Insha'Allah (om Gud vill)?
Dennis: Vi är tragglande musiker och ibland är det en känsla man får, att det som krävs är att Gud vill.

Om Gud vill eller inte återstår att se. Skivan har fått en del uppmärksamhet men inte hittat ordentlig rotation på radio än. En singel/EP är på gång med Slussen by night, inklusive en remix gjord av Den Svenska Björnstammen och bandet planerar att hårdsatsa på den releasen. När de inte jobbar med bandet spelar de skivor på bl.a. Slakthuset. Tills de spelar live nästa gång kan jag bara rekommendera skivan.

Inga kommentarer: