tisdag 12 juli 2011

Recesion: Zeit


Den här skivan kom ut för ett tag sen, januari närmare bestämt. Men med utgivning på modernt vis, bestående av ett släpp på bandcamp här och en release på kassettband där, intalar jag mig att en sen recension inte är något att skämmas över. Hur som helst är Zeit från Göteborg aktuella med en spelning på resturang Landet här i Stockholm, nu på lördag. Deras täta shoegazemattor kommer säkert att göra sig på Gordons gamla scen.

Shoegaze, ja, har använts för att beskriva göteborgarnas stil och det ligger väl där mellan gamla 90-taliga My Bloody-influenser och tunga Mary Chain-bastrummor som kommer kroppen att skälva nånstans mellan njutning och ångest. Det här är shoegaze för folk som tycker att M83:s uppdaterade version av genren är för piffigt glättig. Det här är musik för folk som verkligen tittar på skorna under konserten, eller rent av kniper ihop ögonen och knyter sina magra nävar längs sidorna.

Innovation är inte ledordet för det här bandet, några större överraskningar bjuder inte deras tiospårsskiva på. Men som jag har sagt tidigare är det knappast en invändning. Här görs musik med tidigare använda medel men det är ändå ny musik, låtarna har en egen, mörk och bitterljuvt vemodig karisma och det faktum att influenserna verkar bekanta solkar aldrig så här stark musik. Om sommarens varma dagar är en plågsam tid för dig kanske du ska gå upp på kvällen och vandra genom nattens 20+ med Zeit som sällskap och låta din olyckliga kärlek eller livsångest styra dig över Västerbron. Just nu kan jag inte tänka mig något mycket bättre än ett nattbad på Långholmen till tonerna, och reverben, från Zeits självbetitlade debut. Nåt att göra efter konserten på lördag.

Zeitplattan hittas som 5-dollars nedladdning på bandcamp eller som fint, fysiskt släpp på Ominous Recordings.

Inga kommentarer: