måndag 6 december 2010

Musikvideo 2010 #1

När musikvideokanalerna dog på riktigt var det förstås inte för att musikvideon dog utan för att den tvärtom levde upp och blev bättre. Idag får många fler videor stor spridning och de få klipp som skulle haft a-rotation på MTV om det varit 1990nånting får lite färre tittare. Man kan sällan lägga många miljoner på att göra en video idag men när det kostar mindre pengar vågar filmskapare istället mer vad gäller stil och tema. Förr fanns det mest snygga kroppar och folk som dansade i musikvideor, nu har vi en uppsjö av teman och stilar. En viss nördighet verkar vara återkommande i många sorters videor i år. Tänkte köra några om dagen här, de 12 som har gjort Gordon lite extra lycklig 2010. Här är de första tre:

Harlems Gay human bones har en mysig känsla i bilderna av en allvarlig queerkabaret som har pysselkväll.


Robyns Dancingvideo skulle ha stått sig rätt bra på MTV bak-i-dagarna. Trots att den är lågbudget jämfört med gamla Hype Williamsrullar. Bärs nästan uteslutande in på listan av Robyns karisma.


Stop motion är en underbar filmteknik som kanske gör sig allra bäst som musikvideo. Här har Comfort Fits minimalistiska techno fått en grymt nördig, och bra, video.

Inga kommentarer: