tisdag 11 maj 2010

Page! Gordon intervjuar årets syntcomeback.


Det är dags för en ny Gordonintervju, den här gången med legendariska Page, representerat av låtskrivaren och navet i bandet, Eddie Bengtsson. Page slog sina första ackord i början på 80-talet, körde i duoform med Eddie och Marina Schiptjenko i några år, fick fler medlemmar och blev av med Marina. Under 80- och 90-talen spelade de in ett flertal skivor och gjorde relationssynt med lätt nördanstrykning och ljuvlig popkänsla. Några av mina favoritlåtar är Mia och Tom, Bilmusik och Smör, pop och kärlek (där Axels födelsedagsfest nämns, mitt namn är verkligen inte högfrekvent i poptexter). För tio år sen gjorde de en avskedsspelning på Kåren i Göteborg. Jag var där, minns det inte som något fantastiskt men konserten brukar benämnas som legendarisk. Nu är de tillbaka, åter en duo. Marina har lämnat/tagit en paus från BWO och Eddie har laddat upp med låtmaterial och poplust lagom till 30-årsjubileet.

1. Hej Page. Vad fina ni är på bilderna på nya officiella hemsidan. Hur viktigt är det med stil för er? När ni gör er Pagegrej menar jag då, ni var ju snygga förr i tiden också.

- Tack för det! Jag vet inte om stil har varit viktigt för oss någon gång, det kanske det har. I början så fanns det ju ingen speciell "syntstil" så vi tog på det "finaste" vi hade och det blev kostym och slips och för Marina en klänning. Jag antar att om man tittar på de nya bilderna så sitter det kvar. Annars har det ofta varit att vi har haft på de kläder live som vi har trivts i. Samtidigt så vill man ju skilja lite på vardagen och scenen. Sammanfattningsvis så kan man väl säga att stil är viktigt, men inte jätteviktigt.

2. Skivsläpp är ju oftast som ett slags i tiden utbredda happenings. Förutom facebooksidor och hemsida, har ni andra saker planerade under vår och sommar? Kommer andra artister att remixa er eller vice versa? Blir det framträdande i teve eller på något coolt vernisage?

- Marina får se till att fixa ett vernissage tycker jag, ett Page-vernissage. Vad det gäller remixar så är planen att låta ett antal människor försöka sig på det så snart plattan har landat. Jag har remixat eller snarare reduxat (som är mycket roligare) förr och är öppen för sådana förslag alltjämt. TV blir det faktiskt redan 25/5 och då i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Och så får man hoppas att det blir ett ”Allsång” till sommmaren.

3. Är det nya materialet ackumulerat under det senaste decenniet eller har ni skrivit nytt på kort tid?

- Det är skrivit på MYCKET kort tid. Det fanns ett tiotal låtar innan vi bestämde oss för att börja med Page igen. Men sen när det var bestämt så skrotade jag de tio och gjorde, fylld av inspiration till helt nya!

4. Jag har inte hört mer än singeln än, har ni något bestämt koncept eller röd tråd för Nu? Det står "mänskliga relationer" på hemsidan men betyder det ett benande i det allmänmänskliga eller i det personliga? Berätta gärna om hur texterna kommer till.

- Texterna har alltid varit det svåra. Dock kom de förvånansvärt lätt den här gången. Jag antar att var nog mycket tackvare att jag inte skrivit Page-texter på väldigt länge. En annan orsak är att är att jag blivit äldre och har mer livserfarenhet att plocka ifrån, speciellt då vad det gäller relationer. Det är inte så mycket pojkrumstexter längre. Dock vill jag påpeka att det fortfarande är mycket Page över texterna.

5. Ni säger i en intervju att man kommer att känna igen sig men jag tycker också att S.O.S. har en viss uppdaterad 2010-prägel. Håller ni med? Vad lyssnar ni på och inspireras av (vill ju självklart ha musiktips, popnörd som jag är)?

– Visst är det så! Jag skulle vilja utrycka det som att vi har tagit ett steg bakåt och ett stort hopp fram. Man ska känna igen sig samtidigt som man ska höra en form av utveckling och det tycker jag personligen att vi lyckats rätt bra med. Själv lyssnar jag just nu mycket på modern indiepop. Har inte haft någon koll alls tidigare åt det hållet, men har nu upptäckt flera stycken numera favoritband och köpt deras skivor, observera köpt! Skivor som spelas just nu i bilen, då det är den plats man nuförtiden har tid att lyssna på musik är: Astreetlightsong, Loveley Feathers, White Lies och Sea Wolf som alla är strålande pop!!!!

Tack så mycket, Eddie Bengtsson, för bra svar, grymma poptips och såklart för återkomsten. Singeln, Ett S.O.S. lovar gott inför skivan Nu som de har releasefest för i slutet av maj. Recension av skivan kommer inom kort. Nu är det bara att hoppas på Marinas Page-vernissage. /Axel

1 kommentar:

Ernst Hellby sa...

skön intervju! ska bli kul att höra skivan